
Αγορά Χρυσών Νομισμάτων
Η ιστορία των χρυσών νομισμάτων είναι αρκετά παλιά και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των πρώτων πολιτισμών και την ανάγκη για εμπορικές συναλλαγές. Από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή τα χρυσά νομίσματα αποτέλεσαν θεμελιώδες μέσο συναλλαγής και οικονομικής αξίας. Σήμερα όμως έχουν αποκτήσει νέα διάσταση καθώς η αξία τους θεωρείται πλέον κυρίως επενδυτική και συλλεκτική.

Αν διαθέτετε χρυσά νομίσματα και θέλετε να τα πουλήσετε η χρονική συγκυρία είναι ιδανική. Επικοινωνήστε με το Golden Eye – Αγορά Χρυσού Αχαρνές για να αξιοποιήσετε την αξία τους.
Λίγα Λόγια για την Ιστορία των Χρυσών Νομισμάτων

Αρχαία Ελλάδα (7ος αιώνας π.Χ.): Τα πρώτα χρυσά νομίσματα εμφανίστηκαν στην περιοχή της Λυδίας (στην περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στην Τουρκία) περίπου τον 7ο αιώνα π.Χ. Αυτά τα νομίσματα ήταν φτιαγμένα από κράμα χρυσού και ασημιού γνωστό ως “ηλεκτρόνιο”. Η Λυδία υπό τον βασιλιά Κροίσο ήταν η πρώτη να κόψει χρυσά νομίσματα που χρησιμοποιούνταν ως μέσα ανταλλαγής για εμπορικές συναλλαγές.

Αρχαία Ρώμη και Ελλάδα: Τα χρυσά νομίσματα έγιναν ευρέως διαδεδομένα στον αρχαίο κόσμο. Στην Ελλάδα τα χρυσά νομίσματα αναδείχθηκαν κυρίως σε σημαντικές πόλεις-κράτη όπως στην Αθήνα και τη Σπάρτη ενώ στη Ρώμη ο “αυγούστιος” χρυσός αείδηλος (aureus) ήταν το κύριο νόμισμα για τις μεγαλύτερες συναλλαγές.

Μεσαίωνας: Στη διάρκεια του Μεσαίωνα τα χρυσά νομίσματα εξακολουθούσαν να είναι σε κυκλοφορία στην Ευρώπη ενώ πολλές ευρωπαϊκές δυναστείες και βασιλείς κόβουν τα δικά τους χρυσά νομίσματα με την αξία να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το χρυσό “σόλιδος” ήταν το κύριο νόμισμα.

Αναγέννηση και Σύγχρονη Εποχή: Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και μετά η παραγωγή χρυσών νομισμάτων εξελίχθηκε με την κατασκευή τους να ακολουθεί αυστηρότερα πρότυπα για τη διασφάλιση της αξίας του χρυσού. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία έκοβαν χρυσά νομίσματα που ήταν αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο.

Σύστημα Χρυσού (Gold Standard): Από τον 19ο αιώνα μέχρι τον 20ο αιώνα πολλές χώρες υιοθέτησαν το λεγόμενο σύστημα χρυσού (gold standard) το οποίο στήριζε την αξία των νομισμάτων τους στον χρυσό. Αυτό το σύστημα είχε στόχο τη σταθερότητα των νομισμάτων και την αποφυγή του πληθωρισμού καθώς κάθε μονάδα νομίσματος μπορούσε να ανταλλαχθεί με μια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού.

Η Παράδοση Σήμερα: Σήμερα τα χρυσά νομίσματα παράγονται κυρίως για συλλεκτικούς σκοπούς και επενδύσεις. Χώρες όπως η Κίνα, ο Καναδάς και η Αυστραλία παράγουν χρυσά νομίσματα για τις διεθνείς αγορές ενώ η αξία τους βασίζεται στον τρέχοντα χρυσότιμο (τιμή χρυσού). Επίσης, χρυσά νομίσματα εκδίδονται σε ειδικές περιστάσεις όπως για την 100ή επέτειο ενός ιστορικού γεγονότος ή τη βασιλεία ενός νέου μονάρχη.

Η ιστορία των χρυσών νομισμάτων είναι γεμάτη αλλαγές και ανακαλύψεις πάντα με στόχο τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη διασφάλιση της αξίας του χρήματος.